top of page
Search

La representació de la llegenda de Sant Jordi a la Casa Batlló

Un dia de celebració on les roses i els llibres es converteixen en els protagonistes


Cada 23 d’abril la festivitat de Sant Jordi, el dia del Patró de Catalunya, se celebra amb molt entusiasme i alegria per tal de perpetuar aquesta tradició que es basa en l’amor i la cultura. Segur que des de ben petit/a que coneixes la llegenda de Sant Jordi, però… Sabies que Antoni Gaudí va plasmar la llegenda de Sant Jordi en l’arquitectura de la Casa Batlló?La Llegenda de Sant Jordi


Però, comencem pel principi. La llegenda explica que fa temps, a Montblanc (Conca de Barberà), un drac ferotge capaç d’enverinar l’aire i matar amb el seu alè, tenia atemorits als veïns de la ciutat. Els habitants, espantats i cansats dels seus estralls i malifetes, van decidir calmar-lo tot donant-li de menjar a una persona al dia que s’escolliria per sorteig. Després d’uns quants dies, la mala sort va caure sobre la princesa. Quan la princesa abandonava el castell i es dirigia cap al drac, un cavaller anomenat Sant Jordi, amb una brillant armadura i cavall blanc, va aparèixer de sobte per rescatar-la. Sant Jordi va alçar la seva llança i va travessar al drac, lliurant així a la princesa i als ciutadans de les seves urpes.De la sang del drac en va brotar un roser amb les roses més roges mai vistes. Sant Jordi, triomfant, va tallar una rosa per oferir-li a la princesa. 

La llegenda de Sant Jordi ha sigut sempre una font d’inspiració per a molts artistes, com per exemple per a Antoni Gaudí. Gaudí va escenificar la llegenda de Sant Jordi a la façana de la Casa Batlló per tal que, amb el pas del temps, aquesta fantàstica tradició es mantingués viva.


La mítica llegenda està representada a la Casa Batlló a través de la façana i en dos espais concrets del seu interior. A la teulada podem veure com el llom del DRAC cobra vida amb les teules ceràmiques en forma d’escates i, a la vegada, com és travessat per la Creu de quatre braços que evoca la LLANÇA vencedora de Sant Jordi. A l’últim pis ens trobem amb un balcó en forma de flor que fa al·lusió al BALCÓ DE LA PRINCESA.


Si seguim baixant veurem com als pisos inferiors de la façana, se situen les restes de les víctimes del drac en forma de CALAVERES als balcons i a la tribuna en forma d’OSSOS.


Al vestíbul privat d’accés l’habitatge de la Família Batlló, s’hi ubica una escala en la que la fusta està treballada per a recordar les vèrtebres d’un animal que, segons la cultura popular, podria referir-se a l’espinada de la CUA DEL DRAC. Per últim, a les golfes, la sala principal d’arcs catenaris evoca la CAIXA TORÀCICA d’un animal de grans dimensions.


Fotografia i Text: Casa BatllóSi voleu més informació:
Comments


bottom of page